Zijn voetbalshirts een goede investering?

Zijn voetbalshirts een goede investering?

Wat is de waarde van een voetbalshirt, en is het een goede investering?


Voetbalshirts zijn meer dan alleen kleding voor spelers op het veld. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de identiteit van een club, en worden gedragen door fans over de hele wereld. Dit maakt ze tot een krachtig marketingtool voor clubs, die miljoenen euros per jaar aan sponsoring en merchandising verdienen.


Maar voetbalshirts zijn ook populair onder verzamelaars en fans die ze als een soort van bezit zien. Sommige voetbalshirts zijn zelfs waardevolle collectible items geworden, met prijzen die in de duizenden euros lopen. Dit maakt ze tot een potentiรซle investering voor mensen die geรฏnteresseerd zijn in de waarde van voetbalshirts.


Er zijn echter een aantal factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het beoordelen van de waarde van een voetbalshirt.

- Authenticiteit: je wil uiteraard zeker zijn dat het shirt รผberhaupt authentiek is.

- Jaartal: hoe ouder het shirt hoe hoger de waarde (in de meeste gevallen)

- Staat: een shirt uit 2003 dat in uitstekende staat is verhoogt de waarde natuurlijk aanzienlijk.ย 

- Gesigneerd / matchworn: deze shirts zijn, afhankelijk van de speler, het meeste waard.

- Beschikbaarheid: hoe meer shirts beschikbaar, hoe minder de waarde. Daarom zijn oudere shirts vaak duurder. Fake hirts werden voor 2010 ook zo'n 1000 keer minder geproduceerd dan vandaag de dag, de massaproductie van het heden zal waarde sterk doen afnemen in de toekomst.ย 

- Populariteit van de club:ย Een grote aanhang en / of een rijke geschiedenis en een prestigieus imago spelen (uiteraard) een rol.

- Gebeurtenis / emotionele waarde: een shirt dat gekoppeld is aan een speciale gebeurtenis, bijvoorbeeld een gesigneerd + matchworn shirt van Lionel Messi in de WK finale in 2022 is uiteraard voor erg veel mensen zo'n ongelofelijke emotionele gebeurtenis dat zo'n shirt makkelijk voor 50.000 euro geveild zou kunnen worden.


In samenvatting, voetbalshirts kunnen absoluut een goede investering zijn en het is bovenal erg makkelijk te voorspellen of de waarde van een shirt zal verhogen naarmate de jaren vorderen.

Reading next

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.